Ekonomi

Borcunu yeniden yapılandıranlar için son tarih yaklaşıyor

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında yeniden yapılandırma düzenlemesinden yararlanmak için başvuru süresi 3 Temmuz’daBitti.

Yapılandırma borçları yapılan tercihe göre nakit ya da aylık olarak ödenebilir. 48Aylık taksitler halinde ödenebilir.

31 Temmuz’da sona erecek

Yeniden yapılandırılan borçların avans ödemesi için mühlet 31 Temmuz Pazartesigün doğacak

Taksitli ödemeyi tercih edenlerin birinci ve ikinci taksiti 31 Temmuz’a kadar tekrar ödemesi gerekiyor. 1. taksit ödeme süresi Cumhurbaşkanı Kararı ile uzatıldığı için 1. ve 2. taksitler tek seferde ödenecek.

Yeniden yapılandırma kararlarından yararlanmaya devam edilebilmesi için ilk 2 taksitin tam ve zamanında ödenmesi kuralı bulunmaktadır.

Başvuru sırasında tercih edilen taksit sayısından daha az taksit ödemesi mümkündür ve bu durumda ödenecek tutar ilgili katsayıya göre ayarlanacaktır.

Taksitli ödeme seçeneği tercih edilmekle birlikte, tutarın tamamının ay sonuna kadar ödenmesi halinde peşin ödeme indiriminden yararlanılacaktır.

Ne kadar indirim yapılacak?

Yeniden yapılandırılan borçların tamamının ay sonuna kadar peşin ödenmesi durumunda, yeniden yapılandırılan borçlara katsayı uygulanmayacaktır. Yİ-ÜFE oranları üzerinden hesaplanan fiyattan yüzde 90, fiili idari para cezalarından yüzde 25 indirim yapılacak.

Yeniden yapılandırılan borcun sadece feri alacak olması durumunda, hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından yüzde 50, matrah veya vergi artışı sonucunda tahakkuk eden vergiden (damga vergisi hariç) yüzde 10 indirim uygulanacaktır.

Ödeme nasıl yapılır?

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın “www.gib.gov.tr” internet adresinden, İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB Portable uygulaması üzerinden elektronik ortamda ödeme yapmak mümkündür.

Yapılandırılmış borçlar, anlaşmalı bankaların banka ve kredi kartlarından veya banka hesaplarından, yurt dışında faaliyet gösteren bankaların kartlarından, anlaşmalı bankaların şubelerinden, internet ve telefon bankacılığı gibi alternatif ödeme kanallarından ve taşınabilir bankacılıktan, vergi dairesi kasiyerlerinden veya PTT şubelerinden ödenebilir.

MTV 2. taksit ödemesi ne zaman bitiyor?

Öte yandan, 2022 yılında elde edilen gelir kalemleri için gelir vergisinin ikinci taksit ödeme süresi 31 Temmuz’da sona erecek.

Ayrıca 2023 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) 2. taksit ödemesi de 31 Temmuz’da sona erecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu